Agenda

Home | Agenda | De Donut Economie

De Donut Economie

Op 30 januari is er een (extra ingelaste) Tegenlicht Meet Up Zeeland op verzoek van de HZ University of Applied Sciences, opleiding economie. De Tegenlicht-uitzending 'De donut economie' staat dan centraal. Nav het boek van Kate Raworth.

Het bezoek aan Nederland van Kate Raworth, bedenker van de donut economie,  zorgde in de tweede week van januari voor veel commotie. Alle zaaltjes zaten vol om haar vlijmscherpe betoog voor de noodzaak van een nieuwe economisch concept te horen. De donut economie is het onderwerp voor de Tegenlicht Meet Up Zeeland op dinsdag 30 januari aanstaande om 19:00 uur op de HZ University of Applied Sciences. De VPRO Tegenlicht-uitzending 'De donut economie' van 26 november 2017 staat centraal. Onze gasten:  Martijn Jeroen van der Linden recenseerde het boek al vorig jaar in opdracht van Follow the Money en reflecteert op het debat tussen voor-en tegenstanders van de donut economie. Sjoerd de Jongh, sociaal ondernemer en eigenaar van Y-logic, presenteert ideeën voor een E-mobility park, een concept voor elektrische deelauto’s. Dick van der Wouw, senior onderzoeker van ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, verbindt het gedachtengoed van de donut economie met de economische ontwikkeling van Zeeland. Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via serden@dezb.nl

Hoera, de economie groeit weer! We zijn flink aan het shoppen geslagen door de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten mogen niet uit de bocht vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel. De donut economie bepleit economische groei gericht op  armoedebestrijding en een groei binnen de grenzen van de planeet Aarde.

Docenten van de economische opleidingen op de HZ hebben aangegeven dat een groot aantal studenten aanwezig zal zijn. HZ studenten wordt ook de mogelijkheid geboden om vanaf 17.45 uur de  integrale uitzending van VPRO Tegenlicht uitzending te bekijken. Vanaf 19:00 uur gaan we met hen en het brede publiek in gesprek over de uitgangspunten van de donut economie en over de gevolgen die dit zou moeten hebben op de inrichting van het economie onderwijs in  zowel het beroeps- als het voortgezet onderwijs. Terugkijken van de uitzending kan ook thuis via de link: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met Switch. Kijk voor de eerdere bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland op www.dezb.nl en op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland http://www.facebook.com/tegenlichtzeeland.

Het werk van Switch wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Datum
30 januari 2018
Tijd
vanaf 18:45 uur
Locatie
University of Applied Sciences HZ Vlissingen

Deel deze activiteit via social media

Meer activiteiten

14
12-2018
Locatie: Provinciehuis Abdij Middelburg