Agenda

Home | Agenda | Meet Up Zeeland, Worsteling van de Groenmens

Meet Up Zeeland, Worsteling van de Groenmens

Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Dit zijn de thema’s van Tegenlicht Meet Up Zeeland op dinsdag 17 april om 19.30 uur in restaurant Stoom (restauratie NS Middelburg). De VPRO Tegenlicht-uitzending 'De worsteling van de Groenmens’ van 18 maart 2018 staat centraal. Deelname is gratis. Wel graag vooraf aanmelden via serden@dezb.nl.

In de genoemde uitzending van VPRO Tegenlicht vertelt Babette Porcelijn over de drie grote vervuilers; spullen, voedsel en dan met name vlees en vliegverkeer.

Onze gasten: Ivo van de Walle en Willemien Clement vertellen tijdens de Meetup Zeeland wat ze doen. En hoe dat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het assortiment wat Ivo in zijn restaurant aanbiedt wijkt af van een reguliere stationsrestauratie. De koffie is Fairtrade en de helft van de menukaart is vegetarisch of veganistisch. Het Vega buffet wat twee keer per maand wordt georganiseerd is elke keer uitverkocht. Willemien Clement, tweede gast van de avond,  is lid van De Woongaard, een woonwerkgemeenschap op Walcheren. Dit is een duurzame woongemeenschap in ontwikkeling. Alle bewoners gaan energieneutraal wonen in hun eigen huis en daarnaast gaan ze volop spullen delen, gezamenlijke de moestuin bebouwen en gaan ze gebruik maken van een of meer deelauto’s.

We gaan deze avond ook met elkaar in gesprek over de dagelijkse dilemma’s en hoofbrekers van de Groenmens. Als consument nemen we vaak andere besluiten dan dat we als burger beredeneren. We kunnen regelmatig de verleiding niet weerstaan. Tegelijkertijd hoor je regelmatig het geluid: “mijn gedrag is een druppel op de gloeiende plaat. Pak de grote bedrijven eerst aan, dat zijn de belangrijkste vervuilers.” Hoe buigen we deze klimaatapathie om naar positieve klimaatactie? Hoe maken wij het verschil? Eco positief consumeren, het kan en het is leuk.

Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met Switch.  Kijk voor de eerdere bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland. Terugkijken van de uitzending kan thuis op elk moment. Het werk van Switch wordt mede morgelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Datum
17 april 2018
Tijd
19:30 - 21:00 uur. 19:15 inloop
Locatie
Stoom Middelburg (NS stationsrestauratie), kanaalweg 24, 4337 PA Middelburg

Deel deze activiteit via social media

In samenwerking met

Meer activiteiten

Er zijn op dit moment geen verwante activiteiten