Agenda

Home | Agenda | Opening Cartoon-tentoonstelling ‘The Art of Resistance’

Opening Cartoon-tentoonstelling ‘The Art of Resistance’

Op donderdag 24 mei vanaf 15:30 uur vindt de prijsuitreiking van het project ‘The Art of Resistance – Cartoons als wapen van Verzet’ plaats en is tevens de opening van de tentoonstelling in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg.

De tentoonstelling is het resultaat van een internationale cartoonwedstrijd onder professionals en een wedstrijd onder Zeeuwse jongeren.  De cartoon-tentoonstelling wordt geopend door de heer Michiel van Hattem, directeur vfonds en gedeputeerde van de Provincie Zeeland de heer Harry van der Maas. Met het project ‘The Art of Resistance – Cartoons als wapen van Verzet’ werden cartoonisten en Zeeuwse jongeren uitgedaagd om – in het kader van 2018 Jaar van Verzet - een cartoon vanuit het thema ‘Verzet’ te maken.

Uit bijna 2.000 inzendingen van over de hele wereld heeft een professionele jury 66 cartoons geselecteerd. Daarnaast is een selectie van 18 cartoons uit de 151 inzendingen door jongeren gemaakt. Deze waren allemaal te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen. Uit deze series zijn 3 prijswinnaars gekozen en er is een publieksprijs.

De professionele winnaars zijn:

Prijs 1: Pete Kreiner - Australië

Prijs 2: Oguz Demir - Turkije

Prijs 3: Bruce MacKinnon - Canada

Van de jongeren zijn de winnaars:

Prijs 1: Kinsky Sibbald – Scheldemond College

Prijs 2: Jennifer Huynh – Pontes Pieter Zeeman

Prijs 3: Fee Groeneveld, Scheldemond College

Het publiek koos voor de cartoon van Floris van de Ven – CSW van de Perre.

De prijzen worden tijdens de opening op 24 mei uitgereikt. Vanuit het thema ‘Verzet’ zullen JP en Lonneke de Klerk songs zingen en Dance Center Dazzle treedt op met een groep dansers.  Vanaf 24 mei tot en met 4 juni is deze bijzondere tentoonstelling in ZB te bewonderen. Daarna reist ‘The Art of Resistance’ door Nederland. Na de opening is er een speciale  uitgave van een boekje met een selectie uit de cartoons te koop.  Wie bij de opening aanwezig wil zijn, kan zich opgeven via secretariaat@dezb.nl

‘The Art of Resistance’ is een project van Four Freedoms door het jaar heen. Het is een initiatief van Switch, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Bevrijdingsfestival Zeeland, in samenwerking met Cartoon Movement en wordt financieel mogelijk gemaakt door vfonds (jaar van verzet) en de Provincie Zeeland.

 

Datum
24 mei 2018
Tijd
15:30 uur
Locatie
ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Deel deze activiteit via social media

In samenwerking met

Meer activiteiten

14
02-2019
Locatie: nog te bepalen
Programma: MVO Loont
19
02-2019
Locatie: Terneuzen
Programma: MVO Loont