Agenda

Home | Agenda | Slag om de Schelde, Gedichtenwedstrijd Message in a Bottle

Slag om de Schelde, Gedichtenwedstrijd Message in a Bottle

Dit voorjaar organiseert Switch en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland opnieuw een educatief project, voor het voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs, in het kader van de Four Freedoms (Vier Vrijheden van Roosevelt). Message in a Bottle sluit aan bij 75 jaar Herdenking Slag om de Schelde, die dit jaar groots in Zeeland wordt herdacht. Message in a Bottle is een gedichtenwedstrijd en tentoonstelling over Vrijheid en bestaat uit een workshop “hoe maak ik een gedicht?” door stadsdichter Anna de Bruyckere met daarin als extra gastspreker een veteraan die op vredesmissie is geweest. De meeste workshops vinden plaats van 25 t/m 29 maart.

Slag om de Schelde

Hoewel De Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht krijgt is de strijd om de Westerschelde in 1944 van doorslaggevend belang geweest in de strijd met Nazi-Duitsland. Met een landelijke herdenking op 31 augustus in Terneuzen, wordt herdacht dat 75 jaar geleden deze belangrijk Slag om de Schelde heeft plaatsgevonden. Message in a Bottle maakt deel uit van deze landelijke herdenking. Men verwacht ruim 10.000 bezoekers en landelijke publiciteit oa. via NPO televisie en radio.

Workshop en gedichtenwedstrijd

Anna de Bruyckere, stadsdichter van Middelburg verzorgt een gastles van 90 minuten over de Slag om de Schelde, poëzie en het schrijven van een gedicht. Zij daagt de leerlingen mee te doen met de gedichtenwedstrijd. Het thema van de gedichtenwedstijd is Vrijheid. Vanuit het Veteranen Instituut, - programma Veteraan in de Klas-  deelt een veteraan zijn persoonlijke ervaring met de leerlingen.  

Er zijn aan de workshop geen kosten verbonden. Het enige wat wij vragen is deelname aan de gedichtenwedstrijd. Dit betekent concreet dat u na de gastles zelfstandig met uw leerlingen werkt aan de inzending van het gedicht. Het gedicht kan t/m 30 april aangeleverd worden bij Sema Erden van ZB: serden@dezb.nl .

Exposeren tijdens de landelijke herdenking

Uit het totaal aantal inzendingen kiest een professionele jury de 10 beste gedichten. Deze worden door een kunstenaar voorzien van een illustratie, vergroot naar een formaat van 100 x 75 centimeter en een twee meter hoge flessen geplaatsen. Heel treffend maakt de tentoonstelling Message in a Bottle onderdeel uit van het programma Herdenking Slag om de Schelde in Terneuzen op 31 augustus.

Meedoen?

Dit project is bestemd voor leerlingen van de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, niveau 3/4. Aansluiting is er o.a. met vakken als Nederlands, geschiedenis, CKV, Maatschappijleer en Burgerschap.

Geen workshop, wel meedoen?

Heeft u in de beschikbare periode geen tijd voor de workshop, maar wilt u wel met uw leerlingen meedoen aan de gedichtenwedstrijd? Of wilt u met meerdere klassen aan de gedichtenwedstrijd meedoen? Dat kan ook. Laat het ons weten.

De gedichtenwedstrijd maakt deel uit van het programma Four Freedoms door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklin D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid. Deze activiteit wordt financieel ondersteund door Provincie Zeeland.

Meer weten?

Contacteer Pascal Elegeert, Adviseur ZB, Telefoonnummer   (0118)  682580, of via pelegeert@dezb.nl

Met ingang van 2019 is Switch ingevoegd in ZB l Planbureau & Bibliotheek van Zeeland (ZB). Onze projecten en merknaam - Switch - blijven gewoon gehandhaafd. Wij zijn voortaan alleen via een ander e-mailadres bereikbaar. 


Datum
25 maart 2019
T/m:
29-03-2019
Tijd
variabel, tijdens schooltijden
Locatie
verspreid over heel Zeeland

Deel deze activiteit via social media

In samenwerking met

Meer activiteiten

25
03-2019
Locatie: verspreid over heel Zeeland
T/m: 29-03-2019
04
04-2019
Locatie: diverse halteplaatsen in Goes
Programma: Wereldreis Goes
09
05-2019
Locatie: De Koploper Stationsplein 21, 4461 HP Goes
Programma: MVO Loont