Nieuws

Home | Nieuws | Eindhoven opnieuw Fairtrade Gemeente

Eindhoven opnieuw Fairtrade Gemeente

30 januari 2014
Eindhoven mag zich ook in 2014 weer Fairtrade Gemeente noemen. De verlenging van de titel is mede te danken aan de inzet van de lokale werkgroep. De jury schrijft: “Eindhoven is een grote stad. Voor de werkgroep is het een uitdaging om de vele bedrijven, organisaties, winkels en horeca te enthousiasmeren voor fairtrade. De jury vindt het geweldig dat de werkgroep desondanks actief aan de slag blijft om te zorgen voor meer eerlijke handel.”
 
Ambitie
De werkgroep heeft de ambitie uitgesproken om in 2014 bij het grote publiek (nog) meer bekendheid te genereren over fairtrade in het algemeen en de campagne in het bijzonder. Elke Eindhovenaar zou moeten weten dat de stad de eervolle titel Fairtrade Gemeente draagt. Daarnaast streeft de werkgroep ernaar om een aantal koplopers in de stad te benoemen als ambassadeur en als lichtend voorbeeld in het zonnetje te zetten. Natuurlijk staan er ook extra acties op de rol om de nog te kiezen gemeenteraad te informeren.
 
Fairtrade Gemeente Campagne
Om voor de titel in aanmerking te komen moet een gemeente voldoen aan een zestal criteria. Allereerst moet er een lokale werkgroep actief zijn die initiatief neemt om blijvend fairtrade onder de aandacht te brengen bij verschillende partijen binnen een gemeente. Binnen het gemeentebestuur moet voldoende draagvlak zijn voor fairtrade. Daarnaast worden eerlijke producten duidelijk zichtbaar verkocht in de plaatselijke winkels en horeca. Lokale (maatschappelijke) organisaties en bedrijven kopen en gebruiken fairtrade producten. Dit alles moet gedaan worden op basis van een strategie om fairtrade iets van iedereen te laten zijn. Tot slot moet een Fairtrade Gemeente aandacht schenken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
 
Historie
Eindhoven is sinds eind 2011 Fairtrade Gemeente. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van Duurzaam Eindhoven, Switch, WAAR en Wereldwinkel Eindhoven. Daaromheen staat een uitgebreid netwerk van professionals uit de stad.
 
Contactpersoon
Bianca Wijers, b.wijers@maakdeswitch.nl, 013-5351523

Deel dit nieuwsbericht via social media