Nieuws

Home | Nieuws | Met jongeren werken aan de wereld

Met jongeren werken aan de wereld

02 februari 2015

Op 1 januari jl. eindigde Consumptie Verlicht!: een 4-jarig landelijk jongerenprogramma voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Doel ervan was gedragsverandering onder jongeren van 12 tot 26 jaar. We blikken hier kort terug op deze succesvolle campagne.

Vier jaar lang werkte Switch in Brabant en Zeeland met jongeren aan mondiaal burgerschap. Jongeren zelf bedachten ludieke acties, presenteerden en filmden die en stuurden de beelden de wijde wereld in. Bovendien beloofden ze zelf hun eigen gedrag op een aantal punten te veranderen. Het programma leverde 278 acties op, waarvan 112 door jongeren zelf bedacht en uitgevoerd. Circa 25.000 jongeren in Zeeland en Brabant droegen zo bij aan een duurzame en rechtvaardige wereld.

Succesfactoren
Wat hebben we geleerd van het programma? Twee punten springen eruit: sluit aan bij activiteiten van jongeren zelf. Van een actie in Veere waar iedereen 'onder de douche' zijn favoriete douchenummer ten gehore bracht –in maximaal 5 minuten douchetijd!- tot het uitdelen van FSC-toiletpapier op een Popfestival onder het motto ‘Schijt aan Duurzaamheid’.
De tweede: neem jongeren serieus en luister naar wat ze bezighoudt. Co-creatie, d.w.z. het door jongeren zelf laten bedenken en uitvoeren van acties blijkt te werken. Ze voelen zich gewaardeerd als ze zelf een analyse mogen maken en een actie bedenken. Zij weten hun leeftijdsgenoten goed te bereiken.

Favoriete thema’s bij jongeren bleken voedsel en voedselverspilling. Ook Fairtrade deed het goed, evenals waterverspilling en duurzaamheid.
Even terugkijken? Surf naar www.upgraden.nu.

Naast acties van de jongeren zelf (de zgn Upgrades), ging Switch ook zelf op pad om workshops en presentaties te geven en met jongeren ideeën te verzamelen over het verduurzamen van hun school of club.
Het programma Consumptie Verplicht! werd mede gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (via de SBOS-regeling).

Switch coördineerde in de periode 2011-2014:

  • 278 acties voor een beter wereld met en voor jongeren;
  • 112 van die acties werden door jongeren zelf bedacht en uitgevoerd;
  • 78 acties waren binnen school- of clubverband;
  • 5.000 leerlingen werden zo bereikt;
  • 82 scholen of (jongeren)organisaties kregen een eerlijk en duurzaam advies;
  • 305 jongeren met interesse en/of buitenlandervaring wisselden hun ervaringen uit;
  • 25.000 jongeren kwamen in aanraking met acties van Switch.

Deel dit nieuwsbericht via social media